Tarih: 26.06.2024 16:37

DAK Arama Kurtarma gücüne güç kattı

Facebook Twitter Linked-in

Denizli’de sekiz yıl önce kuruluşu tamamlanan bu güne kadar arama kurtarma çalışmalarında etkin rol alan, zorlu parkurlarda yaptığı çalışmalarla göz dolduran Dağ Arama Kurtarma (DAK) Derneği gücüne güç katmaya devam ediyor. Dernek tarafından deprem enkazlarında, molozların kaldırılmasında kullanılan ve canlıya daha kolay ulaşılmasını sağlayan 4 adet hava yastığı, 1 ana kumanda, 1 hava tüpü, 2 adet 10 metre hava borusu ve 1 adet regülatör satın alındı. Ürünler Dağ Arama Kurtarma (DAK) Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Etiman ve yönetim kurulu üyeleri tarafından Çardak ilçesinde bulunan Çağ-Tek Kauçuk Ürünleri İmalat Fabrikasından teslim alındı. 

Dünyaya ihraç ediliyor

Çağ-Tek Kauçuk Ürünleri İmalat Fabrikası AR GE Müdürü Fatih Özdemir, Çardak ilçesinde 20 yıldan bu yana hava yastıklarını ürettiklerini söyledi. Üretilen ürünlerin başta Japonya olmak üzere Fransa, Almanya gibi ülkelere itfaiye ve arama kurtarma ekipleriyle maden sahalarına gönderdiklerini anlatan Özdemir, ‘Kauçuktan ürünler yapıp dünyanın farklı ülkelerine ihraç ediyoruz. Ürünlerimizin içinde çeşitli hava yastıklarımızda var. Bunların içerisinde kurşun geçirmez yeleklerde kullanılan kevlar malzeme de var. Zaten üstlerinde de görüyorsunuz. Mesafe ve kaldırma notinajları görünüyor. Burada avantaj 20 milimetreden girip kaldıracak olan yerin şeklini alabilmesi. Mekanik kriko 80 santimden girerken bu 20 milimetreden girer aynı zamanda o yerin şeklini alır. Daha kolay kaldırma veya itme operasyonu gerçekleştirir. 

Kısa zamanda daha çok canlıya ulaşacağız

Dernek için satın alınan ekipmanların olası depremlerde enkaz kaldırma, canlı çıkarma gibi çalışmalarda büyük kolaylık sağlayacağına dikkat çeken Dağ Arama Kurtarma (DAK) Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Etiman, ‘Bugün fabrikaya ulaştık emellerimize ulaştık rahatlıkla, Deprem afetiyle karşılaşan insanların dar alanlarda daha hızlı ve etkin çıkabilmesi için artık bizimde ekipmanlarımız var. Bu ekipmanlar 2 -3 santimetre aralıklarla rahatlıkla hava basıncıyla açıp kişiye daha kısa zamanda ulaşmamız için büyük olanak sağlayacak. Bu olanak ne demek daha fazla canlıya ulaşmak daha fazla kişiye ulaşmak, elimizi uzatmak anlamına gelir. Biz bu yastık sisteminin daha önce eğitimini aldık ve kullandık. Fakat biz bunlara ulaşmak istiyorduk araştırdık bu ekipmanların sadece yurt dışından gelebileceğini gördük elbette fiyatlarını sorduk verilen fiyatlar çok uçuk olduğu için biz bunları alamadık gücümüz yetmedi. Denizli’de Çağ-Tek bunları üretebiliyor hatta yurt dışına bile gönderiyormuş elbette şaşırdık, geldik, iletişime geçtik ve baktık fiyatlarda uygun bizimde bu ekipmanlara ihtiyacımız var hemen firma ile iletişime geçtik anlaştık ve bu cihazları aldık ve ekipmanlarımıza dahil ettik. Firma kullanım hakkında eğitimlerini verecek ve böylece daha çok canlıya ulaşmış olacağız’ dedi

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —