Tarih: 19.11.2023 17:15

Kellerin en çok merak ettiği mağara ‘Keloğlan Mağarası’

Facebook Twitter Linked-in

Denizli’de yaklaşık 20 yıl önce turizme kazandırılan Acıpayam İlçesine bağlı Dodurga Mahallesi sınırları içinde bulunan saç çıkarttığına inanılan mağara kellerin en çok merak ettiği mağaralar arasında birinci sıraya yükseldi. İçindeki dikit ve sarkıtlarla eşsiz bir güzelliği bünyesinde barındıran mağara astım ve nefes darlığı çeken hastalar tarafından da tercih ediliyor. 1990 lı yıllara kadar çobanların dışında hiç kimsenin dikkatini çekmeyen mağara Maden Tetkik Arama (MTA) Genel Müdürlüğü tarafından etüdü yapılarak turizme açılmasına karar verilmiştir. 2003 yılında turizme açılan ve Türkiye’de turizme açık 14 mağaradan biri olan Keloğlan Mağarası 1421 metre rakımda bulunan Keloğlanlar Yakası adı verilen yamacında bulunmaktadır. Keloğlan Mağarasında; etüt çalışmaları esnasında ortaya çıkan çeşitli hayvanların iskeletlerine ait kemikler de mağara girişinde sergilenmektedir. Mağaranın gezi alanı ise 145 metredir.

Mağaranın özellikleri

Denizli-Antalya ana karayoluna yakın olması nedeniyle ulaşımı çok kolay olan mağara, denizden 1110 metre yüksektedir. 145 metre uzunluğunda ve yüksekliği 5-6 metreye çıkan mağara, bir nevi damla taş ormanını çağrıştırmaktadır. Mağaranın geniş bir girişi vardır. Keloğlan Mağarası içindeki hava, nemli ve sıcaktır. Çok zengin sarkıt ve dikitlerin yer aldığı mağarada, çok sayıda doğal odacık ve bölüm bulunmaktadır. İçinde kireç bulunan su damlacıklarının uzun yıllar boyunca oluşturduğu sarkıt ve dikitlerin bulunduğu mağara ortamları doğal güzellikleri yanında astım ve bronşit gibi hastalıkların tedavisinde de kullanılmıştır. Mağara da yapılan incelemelerde dış ortam sıcaklığı 32 santigrat derece ve mutlak nemin yüzde 65 olduğu görülmüştür. Mağaraya girildiğinde büyük bir galeri ile karşılaşılır. Galeri boyunca mağarada binlerce yıl boyunca oluşan sarkıtlardan, makarna tabir edilen ince sarkıtlar ve dantel sarkıtlara kadar çeşitli örnekler mevcuttur. Tavandan damlayan suların oluşturduğu sarkıt ve dikitlerin birleşerek oluşturdukları sütunlar ile traverten oluşumlar, mağaraya ayrıca gizemli bir atmosfer kazandırır. İlaveten, tavandaki geniş çatlaklardan kaynaklanan büyük sarkıtların dikitlerle ve birbirleri ile birleşmesi sonucu, mağaranın içinde doğal duvarlarla ayrılmış odalara benzer bölmeler oluşmuştur. Sonrasında sadece 20 dakikalık bir yolculukla Dodurgalar-Değirmendere’deki alabalık tesislerinde yol yorgunluğunuzu atabilirsiniz. Mağara içi gezi yolları aydınlatılmıştır. Mağara, astım hastaları tarafından da büyük ilgi görmektedir. Mağaranın giriş kısmında küçük bir yarasa kolonisi bulunmaktadır.Ne yenir, nasıl gidilir?

Acıpayam ilçesine bağlı Dodurga Mahallesi’ne ulaşım çok kolaydır. Denizli otogarından hareket eden Acıpayam – Dodurga Minibüsleriyle mağaraya ulaşmak çok kolaydır. Mağara Antalya karayoluna da yakın olduğu için kendi aracıyla yolculuk edenlerde küçük bir yol değişikliğiyle mağarayı gezebilir. Mağaranın mahalleden ulaşımını sağlayan 3 kilometrelik yolu asfalttır. Mağaranın çıkışında çay kahve içmeye müsait bölümler ve seyir yerleri de mevcuttur. Mağaradan Dodurgalar Mahallesi istikametine devam edilmesi halinde mahalle içinden geçilerek doğal suyun aktığı dere üzerinde faaliyetlerine devam eden balıkçılardan derin yağda pişirilen muhteşem ‘alabalık’ kızartmasını yanında ikram edilen salata ile birlikte afiyetle yiyebilirsiniz.

Mağara ile ilgili anlatılan hikâye

Mağaraya ismini veren efsane ise şöyle; eskiden bölgede çobanlık yapan genç, bir kıza aşık olur. Ancak kel olduğu gerekçesiyle sevdiği kızla evlenmesine izin verilmeyince kendini dağlara vurur. Dolaşırken yorgun düşer ve gördüğü mağaraya girer. Burada günlerce uyuyan genç, uyandığına saçlarının çıktığını görür. Dilden dile yayılan bu hikâyeyi duyan kellerde mağarayı akın akın ziyaret etmektedirler  




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —