Tarih: 26.07.2024 15:33

Serinlerken sağlığınızdan olmayın

Facebook Twitter Linked-in

Denizli’ de Özel Egekent Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Ahmet Bilge, yaz aylarında yoğun kullanılan klimalarla ilgili önemli açıklamalar yaptı. Sağlıklı serinlik için yoğun kullanılan klimaların temizlik ve bakımlarının yaptırılmasının önemli olduğuna dikkat çeken Doktor Bilge “Halk arasında klima hastalığı olarak bilinen lejyoner hastalığı bir çeşit akciğer enfeksiyonudur. Hastalık, kapalı olarak kullanım alanlarında bulunan klimalar aracılığıyla yayılması nedeniyle klima hastalığı olarak bilinir. Bakımı yapılmamış klimalar, klima hastalığının en sık nedenidir. Ayrıca jakuziler, termal alanlar, dekoratif su alanları bakterilerin taşınmasını sağlayan damlacıklar oluşarak hastalığın yayılmasına yol açabilir“ dedi.

Belirtiler varsa doktora başvurun

Yüksek ateş, titreme ve üşüme hissi, şiddetli baş ağrısı gibi şikayeti olanların mutlaka doktora gitmesi gerektiğini belirten Doktor Bilge, ‘Halk arasında klima hastalığı olarak bilinen lejyoner hastalığının belirtileri arasında yüksek ateş, titreme, üşüme hissi, şiddetli baş ağrısı, kas ağrıları, halsizlik, öksürük, nefes darlığı veya solunum güçlüğüdür. Yoğun klima kullanımına bağlı olarak bu belirtiler varsa en yakın sağlık kuruluşuna başvurun’ dedi

Tedavi yöntemi belli

Lejyoner hastalığında da erken teşhis ve erken tedaviye başlanılmasının önemli olduğuna vurgu yapan Doktor Bilge, ‘Göğüs ağrısı veya özellikle solunum veya öksürük sırasında bulanık zihin, kafa karışıklığı veya konsantrasyon bozukluğu, mide bulantısı, kusma ve ishal bazı vakaları da lejyoner hastalığında görülebilir. Hastalığın tedavisinde antibiyotikler kullanılır. Hastalıkta erken dönemde tedaviye başlanması komplikasyon gelişimini önlemede etkilidir ve hayat kurtarıcı olabilir.” dedi. 

 

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —